28 Aralık 2014 Pazar

Dünyaca Ünlü Ermeni Şarkıcısının Osmanlı ve Müslüman Sevgisi


Bir kere duyduğunuzda bir daha asla unutamayacağınız ses’ olarak tarif ediliyor Yahudi olan Yasmin Levy. Yeni çıkardığı SEFARAD albümünde Anadolu kültürünü yansıtmıştır. Yasmin levy Yahudi asıllı Kudüs doğumludur. Peki dünyaca ünlü olan Yasmin Levy' in Osmanlı ve Müslümanlarla olan ilişkisi nedir ? Bu yakın ilişki neden kaynaklanıyor ?

İspanya 8.yy dan itibaren Afrika kökenli Müslümanların yönetimine girmiştir.Müslüman egemenliğinde geçen dönemde Yahudiler,Arap ve Hristiyanlar barış içinde bir arada yaşamışlardır.
Daha sonra Hristiyanların ülkeyi işgal etmesinden sonra tablo değişir.Araplar tasfiye edilir ve Yahudilerin önüne 2 seçenek sunulur, ya Hristiyan olun yada ülkeyi terk edin. 
Bunun üzerine Yahudilerin çoğu Osmanlı toprakları olan Anadolu'ya yerleşir . 
Anadolu'ya yerleşenlerden bir tanesi de Yasmin Levy'in dedesidir. 

Yasmin Levy ' in Babası İzmir Sefarad cemiyetinin içinde doğdu. Babası burada iyi bir yere sahipti. Daha sona genç yaşta Filistin' e göç etti. 
Yasmin Levy'in şarkılarında Anadolu kültürüne rastlamak mümkündür. Bir çok Müslüman arkadaşlarının olduğunu onları çok sevdiklerini ve halen görüştüklerini belirtmektedir. Son röportajında Müslüman arkadaşlarım anneme ismi ile seslenmezler '' Anne'' derler. 
Arapça okuyup yazabiliyorum hatta, ''beni Arap sananlar bile var'' dedi. 
Yasmin Levy bir çok Türkçe şarkı söyledi ,Türkiye'de konser verdi, ve  Türk müzisyenlerle çalışmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder